”Malu de Răsună”, o curiozitate a naturii din comuna dâmbovițeană Bezdead

Divertisment

”Malu de Răsună” din comuna dâmbovițeană Bezdead este una dintre minunile mai puțin cunoscute ale naturii, sătenii putând auzi aici foarte clar discuții ce au loc la zeci de metri distanță datorită efectului de ecou multiplu dat de forma de relief.

Zona chiar a luat această denumire ”Malu de Răsună”. Numele a fost dat pentru ecoul de o claritate deosebită emis, fapt ce constituie un punct de atracție pentru turiști.

”Malu de Răsună” se află în zona de nord a localității Bezdead și este un perete aproape vertical cu înălțimea de 20-25 de metri, compus din straturi subțiri și în formă de plăci de ardezie, ce seamănă din depărtare cu coardele unui imens instrument muzical. Combinația coloristică deosebită face locul și mai atractiv.

”Malu de Răsună” este menționat și în cartea ”România Pitorească” a lui Alexandru Vlahuță, un veritabil atlas geografic comentat al României de la începutul secolului al XX-lea.

”Un izvor de pucioasă mai e și la Bezdead, cel mai întins și mai bogat sat din munții Dâmboviții. Acolo, în marginea de sus a satului, e un zid înalt de stânci foioase, numit — pentru ecoul răspicat și puternic pe care-l dă — Malul-de-răsună”, scrie Vlahuță în cartea sa.

E un lucru uimitor cum oamenii pot să dialogheze la zeci de metri distanță, iar convorbirea să o auzi clar stând în apropierea „Malului de Răsună”.

Din păcate fenomenul este cunoscut mai mult de cei din zonă.

Oamenii din comună nu găsesc explicații pentru fenomen.

”Bătrânii spun că de la Potop e așa, de când s-a făcut Pământul. Ori o fi fost vreun vulcan vreodată. Nu știm noi. Dacă se vorbește de aici răsună râpa. Unii zic că e lucrătura Diavolului, dar eu nu cred. Dacă nu ești de pe aici, te sperii. Mai merg copiii să se joace și strigă p-acolo. Străini nu vin, că nu au unde să se ducă, încolo ies la Breaza, rar, cine știe cum, să vină să vadă. Trebuia unul dintre primarii pe care i-am avut ori de la județ să pună o placă pe care să scrie, să se știe”, spune Maria Vintilă, localnică din Bezdead.

Oamenii locului spun că stâncile care dau ecoul nu s-au schimbat în ultimii ani. Accesul se face pe o potecă și oricând se găsește un localnic care să îndrume persoanele dornice să vadă „Malu de Răsună” și să se convingă de fenomenul neobișnuit din zonă.

Cu ani în urmă, la sărbători religioase sau ale comunității era un obicei: se cânta cu buciumul, unii se așezau lângă „Malu de Răsună”, alții în vale și ecoul era unul special.

Cei din Bezdead își pun speranțe de dezvoltare a localității în promovarea turistică a „Malului de Răsună”. Ei spun că dacă s-ar ști despre fenomenul din satul lor, dacă ar fi drumuri amenajate și pensiuni, oameni din toată țara, dar și străini ar avea motive să vină să petreacă câteva zile aici. Și zona este una frumoasă, cu peisaje de deal, cu obiceiuri și tradiții păstrate peste ani, case vechi cu cerdac, fântâni și specialități gastronomice tradiționale.

”Ca localitate nu suntem prinși în vreun program de agroturism, dar pentru promovarea acestui obiectiv a fost un proiect făcut acum ceva timp. Încercăm să îl punem în valoare cu resursele și fondurile din bugetul local. ‘Malul de Răsună’ are o istorie, dar nu e pus în valoare așa cum ar trebui. Căutăm să facem și un drum de acces, pentru că este împrejmuit de proprietățile oamenilor, o cale de acces pentru a putea fi vizitat mai de aproape. Mai mult localnicii știu fenomenul, nu e un obiectiv turistic cunoscut bine nici în județ, dar încercăm să îl promovăm cât mai mult”, a declarat primarul din Bezdead, Teodora Anghelescu.

Pentru cei care nu știu de această așezare, „Malu de Răsună” este greu de localizat, nu există suficiente indicatoare sau o plăcuță cu date despre ineditul monument al naturii. Dar cei care ajung în zonă află despre „Malu de Răsună” de la săteni, care sunt mândri că au un obiectiv turistic în localitatea lor.

Comuna Bezdead se află în nord-estul județului Dâmbovița, la egală distanță — 15 kilometri — între Valea Ialomiței și Valea Prahovei. Accesul în comună se face dinspre Pucioasa, pornind din DN 71 Târgoviște-Sinaia.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.