„Poveștile Dunării” – Expoziție foto-documentară organizată la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Divertisment

Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte, găzduiește în perioada 18-28 iulie, expoziţia foto-documentară “Poveștile Dunării”, organizată de Asociaţia DAR DEVELOPMENT la Palatul din Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa.
În cadrul aceluiași proiect, „Povestiri balcanice – de la mozaic la vitraliu ” cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea I/2020, la aria Patrimoniu Cultural Material, Asociația DAR DEVELOPMENT, organizează la Memorialul Nicolae Grigorescu din satul Pitaru o expoziție etnografică pe care va fi deschisă doar în zilele de 18 și 19 iulie.

Îl vom omagia astfel, pe pictorul Nicolae Grigorescu, care s-a stins din viață în 20 iulie,1907, el s-a născut la Pitaru în 1832, iar în anul 2019 prin strădania autorităților locale a fost deschis Memorialul care îi poartă numele și care adăpostește o interesantă colecție de artă.
Pictorul Nicolae Grigorescu a admirat și a surprins în lucrările sale amestecul multietninc pe care l-a întâlnit în călătoriile sale, și amintim numai câteva: peisaje cu sălașuri de țigani, evrei sau tineri turci care vând bragă în târgurile din Valahia sfârșitului de secol XIX. Expoziția etnografică este realizată prin contribuția unor colecționari din județul Dâmbovița, București, a Asociației Patrimoniu Artă și Cultură pentru Tineret din Potlogi si Asociației ZAEDNO a bulgarilor din Târgoviște care ne sunt și parteneri.
Expoziția fotodocumentară pe care dorim să o prezentăm în Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi are ca scop mai buna cunoaștere a popoarelor și care locuiesc în regiunea Dunării prin descoperirea istoriei și intereselor comune și integrarea minorităților alături de care trăiesc.

Expoziția va conține reproduceri după hărți ale regiunii Dunării, litografii, fotografii și alte documente de arhivă care îi vor purta pe vizitatori pe parcursul a trei veacuri de-a lungul Dunării din Germania până la vărsarea în marea Neagră.
Este prima eveniment care va fi găzduit simultan în două obiective culturale din Potlogi:
Ansamblul Brâncovenesc și Memorialul Nicolae Grigorescu din satul Pitaru, iar expozițiile vor putea fi vizitate în cadrul programului de functionare a celor două obiective cu respectarea tuturor regulilor de prevenție sanitară dispuse de autorități. Reprezentanții asociației vor fi alături de personalul celor două obiective pentru a oferi mai multe informații, în zilele de 18-19 iulie.
Imagini din expoziție vor fi postate live pe următoarele pagini: https://www.facebook.com/darassociation/
https://www.facebook.com/Povestiri-balcanice-de-la-mozaic-la vitraliuBalkanic-Tales-103759784608393/ .

Mulțumim partenerilor Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte,Primăria Comunei Pologi, Zaedno –Asociația bulgarilor din Târgoviște și Asociația Călător prin România, tuturor celor implicați în crearea acestui eveniment în acestă perioadă dificilă.
Contact: Alexandra Brutaru alexandrabrutaru@gmail.com

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.