Mărul „Frumosul de Voinești” de Dâmbovița, soi românesc de tradiție

Divertisment

Parfumat, colorat și celebru, mărul „Frumosul de Voinești” este un soi românesc realizat acum 50 de ani la Stațiunea Pomicolă Voinești din județul Dâmbovița.

Localnicii din Voinești se mândresc cu acest soi și spun că vin străini, în special din Ungaria și Polonia, care sunt interesați de acest soi.

Deși „Frumosul de Voinești” este apreciat și foarte cunoscut, localnicii se plâng că e foarte greu de întreținut, motiv pentru care mulți dintre ei s-au orientat la soiuri mai rezistente la boli.

”Este un fruct mediu spre mare, fructul are fondul galben acoperit de culoarea roșie cu dungi. Este un fruct bun, parfumat. Se coace la începutul lunii septembrie. Din păcate este foarte sensibil, reprezentativ, pentru rapăn, care este cea mai mare problemă în plantația de măr, de aceea în cultură nu se mai regăsește așa mult. Din această cauză și localnicii au renunțat la acest soi. Este un soi sensibil la rapăn, este necesar să se aplice un număr foarte mare de tratamente, care sunt costisitoare, strict financiar nu mai este rentabil”, a declarat directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Voinești, Daniel Comănescu.

Nici la stațiune nu mai sunt culturi de „Frumos de Voinești”, acesta regăsindu-se doar în colecția de soiuri. Stațiunea pomicolă de la Voinești are o colecție de peste 700 de soiuri de măr, fiind cea mai importantă bază genetică din țară pentru soiuri pomicole.

”’Frumosul de Voinești’ de asta nu a mai fost folosit nici în plantații la stațiune, pentru că nu mai este așa de căutat, nu este eficient economic. Și din cauza schimbărilor climatice acest rapăn înaintează foarte tare pe fondul umidității. Și cum anul acesta a fost foarte multă ploaie, credeți-mă că pomii sunt foarte afectați. Sunt câțiva nostalgici, printre care mă număr și eu, personal mai am vreo 100 de pomi ‘Frumosul de Voinești’, îmi plac foarte tare, sunt niște mere aromate, gustoase. Frumosul de Voinești este o denumire care a rămas așa, nu cred să fie înregistrată la OSIM ca marcă înregistrată. Noi, la stațiune, suntem cu mari probleme financiare, așa că nu putem face mare lucru în privința aceasta. Nu am putut să omologăm nici soiurile bune făcute de stațiunea pomicolă după anul 2000”, mai spune directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Voinești.

Acesta susține că mulți pomicultori au înlocuit „Frumosul de Voinești” cu soiuri noi, rezistente la boli.

”A fost înlocuit de localnici cu soiuri care au apărut noi, în general Florina, Golden, Real — care este creat tot la Stațiunea Pomicolă Voinești, Remar, alte tipuri de Golden. Ionatanul este și el pe cale de dispariție din cauza problemelor pe care le are la păstrare”, spune Comănescu.

Pentru a promova „Frumosul de Voinești” și a-și face cunoscute sucurile naturale de mere localnicii organizează, anual, toamna, Festivalul Mărului. Sunt expuse soiuri pomicole, se vând mașini și utilaje agricole, sunt comercializate sucuri naturale de mere și produse tradiționale.

Producătorii locali au mai încercat o promovare a soiului „Frumosul de Voinești” cu un lanț de magazine interesat de desfacerea merelor din zonă. Discuțiile nu s-au concretizat până la acest moment.

Pomicultorii din Voinești sunt cunoscuți prin produsele lor în marile piețe agroalimentare din țară. Își vând merele în special în piețe din Târgoviște, București și Brașov. 

Specificul localității Voinești a fost de zeci de ani pomicultura, cultura de măr fiind predominantă. Aproape fiecare gospodar din Voinești are o livadă, mai mică sau mai mare, de meri.

Stațiunea pomicolă de la Voinești a obținut anul trecut titlu de proprietate pe o suprafață de 91 de hectare. La înființare a avut 580 de hectare, dar o mare parte de teren a fost retrocedat.

În urmă cu mai bine de 60 de ani, când a fost înființată, Stațiunea Pomicolă Voinești avea o suprafață de aproximativ 580 de hectare, dar din anul 2000 suprafața s-a redus din cauza retrocedărilor către foștii proprietari de teren. Anul trecut a fost întocmit actul de proprietate al stațiunii pe o suprafață de 91 de hectare.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.