Site icon laTargoviste.ro

Secretul murăturilor din Ocnița, legat de izvoarele din localitatea dâmbovițeană

Gospodinele din comuna dâmbovițeană Ocnița susțin că pun cele mai gustoase murături din județ, secretul lor stând în apa folosită pentru a pune legumele la murat.

Spre deosebire de rețeta clasică ce presupune apă și sare, femeile din Ocnița folosesc o apă gata sărată, ce izvorăște din dealurile care înconjoară localitatea. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare și că se prepară mult mai repede.

Nimeni nu folosește sare pentru murături, numai saramură. Și asta se întâmplă de ani mulți.

”Așa a fost dintotdeauna. Și bunicii și părinții mei făceau la fel. Așa ne-am pomenit. Punem gogonele, varză, toate murăturile. Să știți că nu se înmoaie, rămân tari și gustoase tot anul, nu fac floare. La un bidon de 100 de kilograme pun un bidon mare de apă, eu mai pun și puțin porumb, gutuie, să miroasă frumos. Punem apa sărată până acoperă legumele. Se fac și repede murăturile. Într-o săptămână sunt gata”, spune Floarea Preda, o gospodină din Ocnița.

Pentru a le fi mai ușor, sătenii sapă o groapă unde să se adune apa de izvor. Cei care aduc apa sărată sunt bărbații. O cară cu bidoanele, iar apa sărată rezistă mult timp în bidon fără a se altera.

”Am un bidon cu apă, să știți, de două luni. Și acum e limpede și pot să o folosesc. Am niște rude la București, le-au plăcut așa mult murăturile de pe la noi că au zis că o să vină la toamnă să ia apă sărată de aici să pună și ei câteva borcane cu murături ca la noi. Mama mea, care are 70 de ani, și acum se duce și ia sare de pe deal, o mărunțește, are o copăiță mică în care o toacă mărunt, o fierbe apoi cu apă și iese o sare așa fină și cu gust parcă diferit ca la alimentara. Eu, și cei mai mulți din sat, acum suntem mai comozi luăm sare de la magazin”, spune una dintre localnice.

Nu numai gospodinele folosesc apa sărată de izvor, ci și ciobanii din zonă pentru păstrarea brânzei. Oamenii iau chiar bucăți mari de sare pentru a da animalelor. Alții prepară și leacuri, spun că fierb în apă sarea și e bună pentru a face băi la picioare, ca leac atunci când au dureri sau li se umflă picioarele.

Localnicii din Ocnița spun că în trecut extragerea sării era principala îndeletnicire în zonă. Dealurile erau pline de sare, iar aceasta era extrasă și ajungea în toată regiunea de sud a Munteniei.

”Așa s-a pomenit pe aici. Pe timpuri era păzită zona cu sare. Sunt și niște tunele, dar s-au mai dărâmat. Pe vremea lui Ceaușescu se vorbea că vor să facă aici sanatoriu”, spune Constantin Lăceanu, localnic din Ocnița.

Acum nu se mai extrage sare pentru a fi valorificată, dar zona le oferă localnicilor o altă resursă. Mulți oameni din zonă merg la izvoarele sărate și aduc apă în bidoane pentru a obține celebrele murături de Ocnița.

”Aceste izvoare, în număr de șase, sunt probabil de când există această localitate. În trecut se extrăgea sare, dar ocna nefiind prea mare s-a abandonat această îndeletnicire în timp. Sunt izvoare sărate și sulfuroase”, susține viceprimarul comunei Ocnița, Nicolae Cismaru.

Localnicii din Ocnița cred că ar ajuta la dezvoltarea economiei zonei crearea unei fabrici de murături la care să se folosească apa din izvoarele sărate. Mai multe persoane din Ocnița au avut ocazia să urmeze și cursuri susținute prin fonduri europene și dedicate dezvoltării competențelor antreprenoriale. La finalul cursurilor unii au avut idei de afaceri bazate pe specificul local, dorind să pună bazele unei mici afaceri cu murături.

Tot în sat se vorbește despre casa unui localnic, care s-a trezit într-o zi că i s-a surpat o mare porțiune din curte. După o perioadă cu ploi puternice, acum vreo zece ani, s-a întâmplat acest lucru. Omul a venit și la primăria din Ocnița și a făcut o sesizare. Locuința nu a fost afectată, este una veche și chiar și acum cel care locuiește acolo spune că seara, când e liniște, se aude susur de apă pe sub casă. Cel mai probabil sunt izvoare subterane care trec chiar pe sub locuință. Sătenii au sperat că satul lor va deveni mai cunoscut și vor veni turiști, după ce jurnaliști de la „National Geographic” au venit și au filmat în zonă, precum și casa în care se aud izvoarele subterane.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version